Bu yazımızda Türkiye deki su kaynakları nelerdir? sorusunun cevabını paylaşacağız.
Yer altı bulunan suların yeryüzüne çıktığı noktalara kaynak denir.
Oluşumlarına göre başlıca su kaynakları aşağıdaki gibidir;
1-Sıcak Su Kaynakları
a-Fay Kaynakları
Yer altı sularının bir kırık (fay) hattı boyunca yeryüzüne çıktığı kaynaklara fay kaynakları denir. Bu sular çoğunlukla yerin derin bölgelerinden geldikleri için gelen sular sıcak ve geçtikleri kaya tabakalarını eriterek bünyelerine aldıkları için mineral yönünden fazlaca zengindir.
Bu nedenle bu sulara ılıca, kaplıca ve maden suyu gibi isimler verilmektedir. Türkiye’nin kırıklarla kaplı arazi yapısı nedeniyle hemen hemen her bölgede sıkça rastlanılmaktadır. Fakat bu kaynakların en çok olduğu bölüm Ege Bölgesi’dir. Bu kaynaklardan jeotermal enerji, kentsel ısınma, sera ısıtması ve termal (sağlık) turizm amaçlı yararlanılır.
2-Soğuk Su Kaynaklar
b Yamaç Kaynağı
Vadi yamacının yer altı suyu tablasını kestiği yerlerde oluşmaktadır. Çıkan suları soğuktur.
e-Vadi Kaynağı
Bir akarsu vadisinin yer altı suyu tablasını kestiği yerlerde oluşan soğuk su kaynaklarıdır.
c-Artezyen Kaynakları
İki geçirimsiz kıvrımlı tabaka arasında bulunan suyun, insanlar tarafından açılan bir kuyu vasıtasıyla çıkarıldığı kaynaklardır.
d-Karstik Kaynaklar
Kalkerli arazideki çatlaklardan sızarak mağaralarda biriken suların yüzeye çıkmasıyla oluşmaktadır. Türkiye de Akdeniz Bölgesi’nde yaygınca bulunmaktadır. Bu sulara düden adı da verilmektedir.
Kaplıca ve maden sularının dağılışı fayların dağılışına paralellik göstermektedir. Bunlar;
Batı Anadolu Kaplıcaları:
Ege Bölgesi kırıkların fazla olmasından dolayı jeotermal kaynaklar bakımından oldukça zengindir. Bunlar; Afyon (Sandıklı), İzmir (Balçova, Çeşme, Bergama), Aydın (Germencik, Buharkent), Denizli (Sarayköy, Pamukkale, Karahayıt), Kütahya (Simav, Eynal, Gediz, Emet), Manisa (Salihli, Alaşehir, Şart) ve Muğla kaplıcalarıdır.
Güney Marmara Kaplıcaları:
Balıkesir, Bursa (İnegöl), Yalova ve Sakarya çevresinde fazlaca bulunmaktadır.
Güney Anadolu Kaplıcaları:
Kahramanmaraş, Hatay, Mersin, Adana ve Diyarbakır’da bulunmaktadır.
İç Anadolu Kaplıcaları:
Çifte han (Kayseri), Ankara, Kızılcahamam, Haymana, Çifte hamam (Aksaray), Sorgun (Yozgat), Balıklı Çermik (Sivas) İç Anadolu’nun önemli kaplıcalarıdır.
Doğu Anadolu Kaplıcalar:
Erzurum, Bingöl ve Erzincan çevresinde fazlaca bulunmaktadır.
Karadeniz Bölgesi Kaplıcaları:
Düzce, Tokat, Havza, Ladik ve Amasya kaplıcalarıdır.
Ülkemizde Erzincan, İzmir, Kızılcahamam, Beypazarı, Afyon, Manisa; Muğla, Bursa, Çankırı, Kayseri gibi kentlerde bulunan maden suları şişelenerek İç piyasaya tüketim amaçlı sunulur. Bu suların bir kısmı yurt dışına da ihraç edilmektedir.